Verhalen van An uit de zorg deel 1: ‘Ik heb het moeilijk vandaag’.

Verhalen van An uit de zorg deel 1: 'Ik heb het moeilijk vandaag'.

An schrijft levensechte verhalen op basis van indrukken en ervaringen die ze zelf heeft opgedaan heb en nog steeds opdoet in de zorg.  An schrijft dit om een andere kijk te geven op dementie en psychische aandoeningen. Dit om mensen te doen inzien dat er nog heel veel is, zodat we ons niet alleen blind staren op wat verloren is. 

Ik heb het moeilijk vandaag.
Ik klopte zacht aan jouw openstaande deur.

An: “Goedemorgen mevrouw, goed geslapen?”
“Lieveke toch, ik heb het moeilijk vandaag, dat ben je van mij niet gewoon”.

An: “Nee mevrouw, dat ben ik niet gewend”.
Al waren het juist dezelfde woorden van gisteren en de dag ervoor.  Maar dat zijn herinneringen die jij zo bent vergeten. Om dit alles niet moeilijker te maken dan het al is, zeg ik hetzelfde als gisteren en de dag ervoor: “Nee mevrouw dat ben ik niet gewend van u”

“Ik weet het lieveke, sorry hoor, ik kan daar ook niet aan doen”.
Tranen rollen over jouw wangen..

An: “Mevrouw, daar hoeft u geen sorry voor te zeggen. Wat maakt u zo verdrietig?”
“Och lieveke toch, kijk eens rond.. Het is deze kamer: een bed, een, tafel en een kast. Ik wilde dit  niet, maar ja, ze steken mij hier weg en ik wil hier niet zijn.”

An: “Hoe was het dan vroeger, mevrouw? Wilt u daarover praten?”
“Ik heb een huis, een groot huis”.

An: “Met een tuin, mevrouw?”
“Zeker. En daar stond een volière voor onze parkieten.”

An: “Had u dan huisdieren? Welke dan?”
“Lieveke, wij hadden poezen en een hond. Eerst mochten de parkieten binnen blijven, maar we hebben ze verhuisd naar buiten. Ik heb echt een groot huis maar sinds ze hier mij gestoken hebben ben ik nooit meer teruggegaan. Wel naar het kerkhof waar mijn man ligt, ik mis hem zo. Mijn huis, dat heb ik niet meer gezien”

….

An: “Gaat het al wat, mevrouw?”
“Ja, maar lieveke toch, ik heb het moeilijk vandaag, dat ben je van mij niet gewoon.”

 

Reacties: 1

  1. […] Lees ook:  Verhalen van An uit de zorg deel 1: ‘Ik heb het moeilijk vandaag’.  […]

Je reactie toevoegen