Schandalige omgang met zorgpersoneel – het verhaal van Marga Boers

Het verhaal van Marga Boers over verplichte vakantiedagen bij ziekte

Naar aanleiding van ons bericht over het feit dat medewerkers in de zorg verplichte vakantiedagen bij ziekte moesten opnemen, kregen we een reactie van Marga Boers. Lees hieronder haar verhaal.

WIA

“Mijn oude werkgever wilde mij in de WIA hebben na lang ziekteverzuim van ruim een jaar. In November 2016 werd door de huisarts bij mij een forse burn out geconstateerd. Vervolgens verwachtte mijn werkgever van mij dat ik in Januari 2017 wel weer volledig aan het werk kon. De bedrijfsarts was het hier niet mee eens en heeft nog overleg gehad met casemanager ziekteverzuim. Dit mocht allemaal niet baten en omdat ik mijn baan niet kwijt wilde heb ik maar eieren voor mijn geld gekozen en ben weer volledig gaan werken. Vervolgens werd er later gezegd dat mijn ziekmelding stond vanaf oktober 2016. En ik zou meer dan 1000 ziektedagen hebben gehad in de afgelopen 3 jaar.

Ik had inderdaad wel wat tegenslag gehad en let wel: in 22 jaar diensttijd was ik in verhouding weinig ziek geweest. Dit zou betekenen dat ik voor mijn ziekmelding ook al bijna 2,5 jaar ziek was. Dit kon natuurlijk nooit en een medewerker van de salarisadministratie heeft dit vervolgens bevestigd aan mij per mail. Vervolgens heb ik op kosten van de werkgever dit verhaal laten toetsen bij het UWV en ik werd door het UWV in het gelijk gesteld. Na een jaar ziekteverzuim wilde ik weer terugkeren en was ik in eens niet meer betrouwbaar. Het team had geen vertrouwen meer in mij. Ik gaf aan dat dit geheel wederzijds was gezien het feit dat ik in een jaar tijd nog geen bloemetje had gehad van mijn collega’s of de werkgever. En ik vroeg overplaatsing aan naar een ander team. Dit was niet mogelijk bij een werkgever met ruim 1800 medewerkers. Klinkklare onzin.”

Reïntegratie project

“Er volgde een reïntegratie traject en ik voelde mij goed genoeg om mijn uren op te gaan bouwen. Volgens de werkgever was dit niet zo. Waarop mijn antwoord was ‘oh dus jullie vullen voor mij in hoe ik mij voel’. Dat is knap. Vervolgens zou ik gaan terugkeren naar mijn oude team en omdat er nog steeds sprake van was dat volgens mijn werkgever mijn ziekmelding liep vanaf oktober 2016. Het was inmiddels Juli 2018 en ik had immers januari, februari en maart 2017 volledig gewerkt. Waarop ik vervolgens eind maart 2017 helemaal compleet instortte en werd opgenomen op een dagbehandeling en er zouden nog 3 opnames volgen. Dus mijn ziekmelding was eind Maart 2017 en niet Oktober 2016.

Schandalige behandeling

Het gesprek waar bij mij werd verteld dat het niet mogelijk was om overgeplaatst te worden naar een ander team had ik een adviseur mee want inmiddels voerde ik geen gesprek meer alleen. De bedrijfsarts bood mij een vertrouwens persoon aan van de werkgever en adviseerde mij ook gesprekken niet meer alleen te voeren. Alleen heb ik vriendelijk bedankt voor een vertrouwenspersoon van de werkgever. Ik had immers iemand nodig die mijn belangen behartigte en niet die van de werkgever. En gelukkig had ik daar een heel goed persoon voor met kennis van zaken en een goede juridische achtergrond. Ik ging terugkeren in mijn team en ik kreeg een gesprek met 3 mensen tegenover mij waaronder 2 oud collega’s en een nieuwe teamleider. Deze laatste was ook bij het gesprek geweest waarin werd beweerd dat overplaatsing naar een ander team niet mogelijk was. Nu werd er in één keer gezegd wat de reden was dat ik perse wilde terug keren naar dit team. Er werd dus geimpliceerd dat ik loog. Ondertussen had ik al een advocaat in de arm genomen en hij kon helaas niet bij dit gesprek aanwezig zijn omdat hij een zitting had en de werkgever wilde het gesprek niet verzetten. Mijn advocaat adviseerde mij om het spelletje mee te spelen en te doen of je gewoon weer gaat terugkeren. Inmiddels was voor mij wel heel duidelijk dat ik absoluut niet meer voor deze werkgever wilde werken als je na 22 jaar trouwe dienstverlening zo schandalig behandeld wordt.

“Leugenaar”

Het gesprek begon al met het feit dat er 3 mensen tegenover me zaten in plaats van 2 mensen zoals van te voren was aangekondigd en niet 3. Toen dus de vraag waarom ik perse wilde terugkeren naar dit team was ik in eens de leugenaar. Waarop ik antwoordde dat mijn adviseur die bij het laatste gesprek was geweest kon bevestigen dat ik niet loog. Toen kwam er een opmerking van mijn oud collega dat ik privé zaken aan een cliënt zou hebben verteld wat gewoon onzin was maar dat dit absoluut niet door de beugel kon. Waarop ik antwoorde welke cliënt dan. Dat konden ze niet zeggen. Ik zei bewijs het dan maar. Dat konden ze ook niet. Ik had er inmiddels toch een advocaat opstaan maar dat wisten hun nog niet. De laatste opmerking was dat ik me moest gaan bewijzen naar mijn collega’s. Ik zei waarom dat heb ik al 22 jaar lang gedaan. Ik was ziek. En nu moet ik me ineens opnieuw gaan bewijzen omdat ik zgn niet te vertrouwen ben? Jullie moeten je ogen uit je hoofd schamen. Jullie zouden moeten zeggen ‘goh wat fijn dat je er weer bent en hoe is het met je?’. Ik ben opgestaan en uit het gesprek gelopen. Toen vroegen ze ook nog waarom ik opstond. Ik zei: ‘omdat ik geen idee heb waarom ik me zou moeten verdedigen tegen over jullie drieën terwijl ik niks fout gedaan heb. Ik ben niet vier keer opgenomen geweest omdat ik het zo leuk vond en bedankt voor de hartelijke ontvangst, de bloemen en het in mij gestelde vertrouwen. Ik ben erg in jullie teleurgesteld.’

Fantastische nieuwe werkgever

Ik heb de advocaat direct gebeld na het gesprek en hij complimenteerde mij dat ik het fantastisch gedaan had. Ik werd per direct vrij gesteld van werk en er kwam een vaststellingsovereenkomst die kant noch wal raakte. Uiteindelijk heeft de advocaat een nieuwe vaststellingsovereenkomst opgemaakt met een aantal eisen erin, hiermee zijn ze akkoord gegaan. Daarna ben ik bij een nieuwe werkgever gestart en volg ook een opleiding. Daa ben ik echt super blij mee. Bij mijn oude werkgever was dit niet mogelijk. Ik ben in een warm bad terecht gekomen. Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen. Ik kreeg zelfs laatst een cadeaubon omdat ik jarig was geweest. Dat heb ik bij mijn oude werkgever in 22 jaar niet meegemaakt. Dus waardeer ik het des te meer.

 

Reacties: 2

  1. Conny schreef:

    Ik weet en voel wat je hebt meegemaakt!!!
    Zelf dit ook ondervonden ik heb zelfs na 30 jaar trouwe dienst ervoor gezorgd dat ik bij een reorganisatie kwam. Eindelijk weg bij deze verschrikkelijke mensen. Gepest door manegers collega’s genegeerd worden. In een hoekje van kantoor geplaatst waar ik heel de dag tegen een kast zat te kijken. Na mijn ontslag 3 jaar in een ernstige burn out gezeten. En nu weer na 4 jaar aan het werk waar ik gewaardeerd wordt door wie ik ben en mag zijn. Een geweldig team. Zou nog wel heel graag een brief willen schrijven wat ze met mij hebben gedaan!!
    Succes en veel geluk!!!

  2. Janine schreef:

    Zo een helaas herkenbaar verhaal! Een goede vriendin van mij zit midden in een te vergelijken proces. Het is meer dan verschrikkelijk dat collega’s inclusief teamleiding een mens dit aan kunnen doen. Val je uit de gratie bij een of een paar zit je zo in de diepste ellende. Klopt werkelijk niks van het systeem

Je reactie toevoegen